Farma / Zpracovatelská stanice:
Společnost Kii Factory, kterou vlastní a provozuje Rungeto Farmers Cooperative Society (FCS), je známá vysokou kvalitou své kávy. Členové FCS pěstují třešně v nadmořské výšce 1 310 až 1 900 metrů nad mořem a továrna používá pečlivé třídění a zpracování, aby zajistila optimální kvalitu. Promývací stanice, která se nachází na úpatí hory Mt Kenya, zásobuje 3380 drobných zemědělců. Většina farmářů má v průměru přibližně 500 kávových keřů, které jsou obvykle pěstovány ve stínu pod stromy avokáda nebo makadamie. Keňské kávy se dělí podle velikosti. Zrna velikosti AA jsou největší. Kávy třídy AA jsou ty, které mají velikost síta 17/18, což znamená, že jsou větší než 7,2 milimetru.
Odrůda:
SL28 patří mezi nejznámější a nejuznávanější africké odrůdy. Z Keni, kde byla ve 30. letech 20. století původně selektována, se rozšířila do dalších částí Afriky (významná je zejména v oblastech pěstování odrůdy Arabica v Ugandě) a nyní i do Latinské Ameriky. Odrůda je vhodná pro střední až vysoké nadmořské výšky a vykazuje odolnost vůči suchu, je však náchylná k hlavním chorobám kávy. SL28 se vyznačuje rustikálností – vlastností, která znamená, že může být ponechána bez péče po několik let nebo dokonce desetiletí a poté se vrátit k úspěšné produkci. V mnoha částech Keni rostou stromy SL28, které jsou 60-80 let staré a stále produktivní. Odrůda byla selektována v bývalých Scottových zemědělských laboratořích (nyní Národní zemědělské laboratoře, NARL, které se nacházejí v Kabete). Jednotlivé selekce stromů provedené ve Scottových laboratořích v letech 1935-1939 byly označeny předponou SL. Bylo jich celkem 42 a byly zkoumány z hlediska výnosu, kvality a odolnosti vůči suchu a chorobám. Nedávné genetické testy potvrdily, že SL28 je příbuzná s genetickou skupinou Bourbon. Stala se ceněnou pro svou sladkou, komplexní chuť s vinnými podtóny.
SL34 byl původně vybrán v Keni koncem 30. let 20. století ve Scottových zemědělských laboratořích. Je velmi náchylná k hlavním chorobám, jako je rez kávová, hlístice a choroba kávových bobulí. Proto jsou pro její úspěšné pěstování zásadní správná strategie ochrany proti chorobám a prevence. Nedávné genetické testy ukázaly, že SL34 je příbuzná s genetickou skupinou Typica. Odrůda je známá svou výjimečnou kvalitou šálků, plným tělem a příjemnou aciditou.
Zpracování:
Zpracování v mokrém mlýně Kii probíhá podle přísné metody zaměřené na kvalitu. Poté, co jsou červené zralé třešně dodány do zpracovatelské oblasti, procházejí pečlivým tříděním, aby byla zajištěna výjimečná kvalita jejich kávy. Po vyloupnutí se třešně dopraví do fermentačních nádrží, kde fermentují přibližně 16-20 hodin v závislosti na okolní teplotě v danou dobu. Poté se káva kompletně promyje, aby se odstranily stopy veškerého slizu ve spádových vodních kanálech za použití vody z nedaleké řeky Kii. Následně se pergamen rozprostře na vyvýšená sušící lehátka, kde se bude pomalu sušit po dobu přibližně 12-20 dnů. V době největšího horka se pergamen zakrývá stínicí sítí. Káva se poté zabalí do pytlů a odešle do aukce na burze kávy v Nairobi, která se nachází několik hodin jižněji.