Ke každému sešitu, zápisníku nebo diáři nyní tužka jako dárek. Jen do neděle 22. 9.

FAQ: Péče o plnicí pero a inkoust

V tomto FAQ článku jsme shromáždili nejčastější otázky, které vám pomohou s péčí o vaše plnicí pero a správným používáním inkoustu. Tyto tipy vám zajistí, že vaše pero bude psát hladce a inkoust zůstane v perfektním stavu. 

1. Jak často by se mělo čistit plnicí pero? 

Plnicí pero je ideální čistit minimálně jednou měsíčně, zvláště pokud často měníte barvy inkoustu. Čištění pomáhá zabránit ucpání hrotu a zajišťuje hladký tok inkoustu. Pokud pero používáte denně, doporučuje se i lehké týdenní propláchnutí

2. Jak správně čistit plnicí pero? 

Pro čištění pera stačí rozebrat pero, vyjmout zásobník na inkoust a propláchnout všechny části teplou vodou. Vyhněte se použití mýdel a chemikálií, které nejsou speciálně určené k mytí per, mohou pero poškodit. Poté pero důkladně vysušte měkkým hadříkem nebo nechte přirozeně oschnout na vzduchu. 

c8ab7f936b4e4f0dbba137ba671b04b4_1024x1024

3. Můžu míchat různé druhy inkoustu? 

Je možné míchat různé inkousty, ale doporučujeme míchat odstíny vždy od jedné značky a stejný typ inkoustu. Smíchání inkoustů různých značek nebo typů může vést k nežádoucím chemickým reakcím, které mohou způsobit usazeniny a ucpání pera. Tedy jsou vhodné k tvoření s jinými nástroji jako je třeba štětec.  
 
Svůj inkoust si můžete také pomocí speciální roztoků zesvětlovat či ztmavovat

4. Jak dlouho vydrží otevřená lahvička inkoustu? 

Správně skladovaný inkoust může vydržet několik let. Uchovávejte lahvičku mimo dosah přímého světla a při stabilní pokojové teplotě. Pokud si všimnete, že se inkoust začíná srážet nebo mění barvu, je nejlepší lahvičku vyhodit a pořídit novou. Podívejte se na naši nabídku inkoustového příslušenství.

5. Jak správně skladovat inkoust? 

Inkoust skladujte na tmavém a chladném místě mimo přímé sluneční světlo a zdroje tepla. Nejlepší je skladování při pokojové teplotě (mezi 15–25 °C). Při správném skladování vydrží inkoust dlouhodobě bez ztráty kvality. 

6. Co mám dělat, když mi pero píše neplynule? 

Pokud pero píše neplynule, může být problém v ucpání hrotu nebo špatném sklonu pera. Nejprve zkuste hrot očistit nebo pero vypláchnout teplou vodou. Pokud to nepomůže, zkuste pero držet pod různými úhly při psaní nebo na pár minut nechte pero stát s hrotem dolů. 

original_5_1024x1024

7. Jak správně plnit plnicí pero inkoustem? 

Pro plnění pera inkoustem naplňte zásobník maximálně do dvou třetin. Přeplnění může způsobit únik inkoustu nebo problémy s tokem. Vždy se ujistěte, že pero je důkladně vyčištěno před naplněním novou barvou inkoustu, aby nedošlo k mísení starého a nového inkoustu. 

8. Jak správně skladovat plnicí pero? 

Pokud pero nepoužíváte, skladujte ho horizontálně nebo s hrotem směrem nahoru, aby se zabránilo vysychání inkoustu v hrotu. Když pero nebudete používat delší dobu, doporučujeme ho vyprázdnit a důkladně vyčistit

9. Co dělat, když plnicí pero dlouho nepoužívám? 

Pokud pero nebudete delší dobu používat, vyprázdněte ho a vypláchněte. Skladujte ho na suchém a chladném místě, nejlépe v ochranném pouzdru. Před opětovným použitím pero znovu vypláchněte a naplňte novým inkoustem. 

Čisté pero kaš-mi-daš (1)

10. Jak často bych měl měnit inkoust v plnicím peru? 

Inkoust můžete ponechat v plnicím peru, pokud ho používáte pravidelně, ale pokud pero nepoužíváte několik týdnů, je lepší ho vyprázdnit a vypláchnout, aby nedošlo k zaschnutí inkoustu v hrotu. 

11. Je nutné používat speciální čisticí prostředky na plnicí pero? 

Ve většině případů stačí teplá voda k čištění plnicího pera. Pokud je pero extrémně zaneseno nebo dlouhodobě nepoužívané, můžete použít speciální čisticí prostředky pro plnicí pera, které jsou navrženy tak, aby byly šetrné k jemným mechanismům pera.

My doporučujeme tento čistící roztok pro plnící pera

 

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz