Ke každému sešitu, zápisníku nebo diáři nyní tužka jako dárek. Jen do neděle 22. 9.

Jak vybrat správný inkoust

Barvivové, železoduběnkové a pigmentové inkousty, jaký je v nich rozdíl?

Inkoust – médium, které nás provází po staletí. Ať už jste vášnivý kaligraf, umělec, nebo jen milovník klasického psaní plnicím perem, správný výběr inkoustu může výrazně ovlivnit váš zážitek. V tomto článku prozkoumáme tři hlavní typy inkoustů: inkousty na bázi barviv, (železo)duběnkové inkousty a pigmentové inkousty. Každý z nich má své specifické vlastnosti a je určen pro jiný účel. Tak který je ten pravý pro vás?

Dye-based inkousty kaš-mi-daš

Inkousty na bázi barviv: Barevná exploze pro každodenní psaní

Inkousty na bázi barviv (dye-based inkousty) jsou oblíbenou volbou pro ty, kdo hledají syté, zářivé barvy a plynulý tok při psaní. Tyto inkousty obsahují barviva rozpuštěná ve vodě, což znamená, že jsou chemicky homogenní a nabízí hladké psaní, které je radost sledovat.

Tento typ inkoustu se hodí zejména pro každodenní psaní, korespondenci, ale i pro umělecké kresby, které nejsou určeny k dlouhodobé archivaci. Pokud rádi používáte plnicí pero, barvivový inkoust je ideální volbou. Výhodou je široká škála barev, ale pozor – jeho nevýhodou je nižší odolnost vůči vyblednutí a vodě. Vaše barevné poznámky mohou časem ztratit svou živost, zejména pokud jsou vystaveny přímému slunečnímu světlu.

Duběnkové inkousty kaš-mi-daš

Duběnkový inkoust: Historie a trvanlivost v jednom

Pro ty, kdo hledají něco trvanlivějšího a historicky prověřeného, jsou železoduběnkové inkousty (iron gall inkousty) tou správnou volbou. Tento inkoust, vyrobený z taninů z duběnek a solí železa, byl po staletí používán pro psaní důležitých dokumentů a je znám svou mimořádnou trvanlivostí. Po nanesení na papír inkoust časem ztmavne, což dodává vašim písemnostem autoritu a věrohodnost.

Železoduběnkový nebo jen duběnkový inkoust je ideální pro podpisy, kaligrafii nebo tvorbu historických replik. Má však i své nevýhody – může být žíravý a při nesprávném použití poškodit jak papír, tak i pero. Proto je dobré používat kvalitní kovová pera, která odolají jeho chemickým vlastnostem.

Voděodolné inkousty kaš-mi-daš

Pigmentový inkoust: Stálost a odolnost pro umělecké duše

Pokud je pro vás důležitá stálost barev a odolnost vůči okolním vlivům, pak by vaší volbou měl být pigmentový inkoust (pigment-based inkoust). Tento typ inkoustu obsahuje jemné částice pigmentů, které se nerozpouštějí, ale zůstávají rozptýlené v kapalině. Výsledkem je inkoust, který je velmi odolný vůči vodě, světlu a vyblednutí.

Pigmentový inkoust je ideální pro umělecké kresby, ilustrace nebo tisk fotografií a dokumentů, které chcete uchovat po dlouhou dobu. Jeho trvanlivost ocení zejména ti, kdo se věnují umění nebo archivační činnosti. Mějte však na paměti, že pigmentový inkoust může být méně plynulý při psaní a může ucpávat hroty per, pokud nejsou pravidelně čištěny.

Který inkoust je ten pravý pro vás?

Výběr inkoustu záleží na tom, co od něj očekáváte. Chcete-li si užít barevné psaní plnicím perem nebo vytvořit živou kresbu, sáhněte po inkoustu na bázi barviv. Pokud hledáte inkoust, který odolá zubu času, železoduběnkový inkoust bude vaší nejlepší volbou. A pro ty, kdo chtějí maximální stálost a odolnost, je pigmentový inkoust jasnou volbou.

Ať už si vyberete jakýkoli typ, důležité je, aby vám inkoust přinášel radost z tvorby a psaní. Tak neváhejte a ponořte se do světa inkoustů, kde na vás čeká nekonečná paleta možností!

 

 

Tento článek vám pomůže vybrat správný inkoust podle vašich potřeb. Pro další tipy o psacích potřebách, péči o plnicí pera nebo kaligrafii, prozkoumejte i naše další články!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz