Recept, podle kterého KWZ vyrábí Iron Gall, byl vyvinut v první polovině roku 2013. Konrad Zurawski neustále vylepšuje své inkousty a systematicky zavádí drobné změny do jejich receptury, ale jejich základní podoba se výrazně nezměnila. U plnicích per, která byla naplněna KWZ inkousty Iron Gall pro jejich standardní použití, nebyly zaznamenány žádné případy koroze nebo ucpání v důsledku srážení. I když je třeba poznamenat, že v případě ponechání inkoustu Iron Gall v nepoužívaném peru po velmi dlouhou dobu a v závislosti na jeho vysychání na mnoha faktorech je možný výskyt koroze v případě per s hroty z nerezové oceli. Hroty vyrobené například ze zlata, titanu, palladia, platiny, stříbra atd. jsou obecně odolné vůči korozi a není možné, aby za žádných okolností došlo ke korozi inkoustem Iron Gall nebo jiným mně známým typem inkoustu.
Inkousty KWZ Iron Gall jsou voděodolné inkousty a vyžadují dodržování řady doporučení, jejichž dodržování ochrání před případnými problémy, které by mohly nastat při používání inkoustů Iron Gall v plnicích perech. Jak správně vyčistit plnící pero od inkoustu se dozvíte zde.
Jak předejít problémům
KWZ Iron Gall inkousty vytvářejí specifickou skupinu inkoustů. Uživatel by si měl uvědomit, že dobře uložené inkousty Iron Gall jsou čistým roztokem, neexistují žádné pevné zbytky suspendovaného inkoustu. Teprve po nanesení inkoustu Iron Gall na podklad (nejlépe papír) a odpaření většiny vody dochází k reakcím, při nichž vznikají produkty - ve vodě nerozpustné komplexy železa s intenzivní tmavou barvou.
Stejné reakce, které jsou zodpovědné za tmavnutí a tvorbu ve vodě nerozpustných komplexů železa, jsou bohužel možné i v těle plnicího pera. K tomu může dojít v případě, že je plnicí pero ponecháno delší dobu nepoužívané nebo pokud má plnicí pero velkou tendenci k rychlému vysychání. Čištění zaschlého inkoustu KWZ Iron Gall není nijak zvlášť obtížné, ale vyžaduje hodně času a trpělivosti (zejména pokud nemůžete nebo nechcete pero rozebírat). Inkousty Iron Gall by měly být používány v plnicích perech, která používáme pravidelně.
Inkousty KWZ Iron Gall nepoužívejte v perech, která mají tendenci vysychat, když je necháte relativně krátkou dobu. Je normální, že pokud plnicí pero necháme týden nebo dva, než na začátku psaní vyžaduje trochu tlaku nebo píše trochu tmavěji. Pokud však pero zaschne po dni nebo dvou bez použití, zasychá nebo by se mělo psát hodně - v těchto perech by se neměly používat inkousty Iron Gall, ani jiné vysoce voděodolné inkousty.
Pokud inkoust Iron Gall uložený v pevně uzavřené lahvičce začne tvořit na stěnách a dně lahvičky pevné usazeniny, neměl by se v plnicím peru používat. Samovolná tvorba usazenin v inkoustech KWZ Iron Gall je způsobena nesprávnou manipulací, znečištěním nebo nevhodným poměrem použitých složek inkoustu. Také jiné inkousty, které mají tendenci ke spontánní tvorbě usazenin v kalamáři, by se měly používat s opatrností.
Plnicí pero je třeba před použitím inkoustu Iron Gall důkladně umýt - zejména pokud byly v daném peru použity jiné typy voděodolných inkoustů.
Stejně tak pokud měníme inkoust v plnicím peru z inkoustu Iron Gall na jiný typ voděodolného inkoustu, měli bychom je důkladně umýt. Inkousty Iron Gall mohou interagovat s některými inkousty, což bude mít za následek vznik obtížně odstranitelných usazenin v inkoustu plnicího pera.
Jak pečovat a čistit vaše plnící pero? Klikněte zde.
Vysychání a další použití inkoustu KWZ Iron Gall
Pokud je inkoust Iron Gall ponechán v nepoužívaném plnicím peru delší dobu a částečně vyschne, neměl by se do kalamáře s inkoustem vracet - v takovém případě je třeba pero opláchnout vodou jako před výměnou inkoustu. Vrácení starého inkoustu Iron Gall zpět do lahvičky sníží stabilitu inkoustu, který ještě zůstal v kalamáři.
Inkousty Iron Gall vyžadují stabilizaci, aby se zabránilo jejich předčasné tvorbě kalu a aby se pero s kovovými částmi, které přicházejí do styku s inkoustem (např. hrot), zabezpečilo proti korozi. KWZ používá soubor několika sloučenin s různým účinkem - díky synergii mezi nimi jsou schopni dosáhnout velmi dobrých výsledků při zachování relativně nevelkých koncentrací některé z nich. Stabilizační systém však nemůže fungovat věčně a inkoust ponechaný v peru, který má volný přístup ke vzduchu a kyslíku, pomalu podléhá degradačním procesům a sloučeniny, které inkoust stabilizují, ztrácejí účinnost. Vrácení starého inkoustu do lahvičky bude mít negativní vliv na stabilitu takového inkoustu a může způsobit, že se v kalamáři vytvoří usazeniny.
KWZ inkousty Iron Gall nezpůsobují korozi při běžném používání plnicích per s hroty z nerezové oceli nebo zlata. Někdy se však vyskytují pera s hrotem z obyčejné oceli, u nichž je někdy hrot chráněn proti korozi, například pasivační vrstvou (obvykle chromu). U tohoto typu hrotu může dojít ke korozi, zejména pokud je pasivační vrstva mechanicky poškozena. Většina druhů nerezavějících ocelí bude interagovat velmi málo nebo jen s magnetickým polem (pokud je hrot připevněn magnetem), lze pak s vysokou mírou jistoty usoudit, že nebyl vyroben z nerezavějící oceli nebo že ocel nebyla řádně zpracována.
Inkousty Iron Gall by měly být skladovány na chladném a tmavém místě, aby byly chráněny před negativními účinky světla na jejich stabilitu.
Iron Gall inkousty by se neměly ředit vodou z vodovodu - voda je bohatá na různé soli a obsahuje stopová množství sloučenin používaných k dekontaminaci vody (např. ozon, chlor atd.), tyto sloučeniny budou mít negativní vliv na stabilitu inkoustu. Pokud chceme inkoust KWZ Iron Gall ředit, měla by se používat destilovaná, demineralizovaná nebo převařená voda.
Dosavadní zkušenosti ukázaly, že většinu inkoustů Iron Gall lze míchat se standardními inkousty KWZ i některých dalších výrobců. Při přípravě směsí jakýchkoli inkoustů je třeba vždy dbát náležité opatrnosti. Většina červených, hnědých a fialových inkoustů by se neměla míchat s inkousty Iron Gall.
Někdy se stává, že po zaschnutí inkoustu Iron Gall v plnicím peru může zůstat zbytek nerozpustného sedimentu. Existuje několik metod, které nám umožňují odstranit tento zbytek inkoustu Iron Gall z vnitřku pera. Jak na to, se dozvíte v našem dalším článku.